Aubergine och ännu mer chili

När jag ändå höll på tänkte jag att jag skulle plantera lite mer chili. Har ju trots allt ett miniväxthus som jag inte använt på ett tag. Hittade även en påse auberginefrön som jag aldrig använt, vilka jag också passade på att plantera. Vanligtvis brukar jag kasta i några frön i en stor kruka och se om några växer, om så är fallet, blir jag överlycklig. Men nu tänkte jag pröva en annan metod. Plantera ett frö i varje såkruka och sedan flytta de som gror till större krukor. Jag vill ju inte riskera att inte få någon chilifrukt i sommar.



Fyra stycken såkrukor med aubergine samt fyra med chili.

Skilsmässa

Eftersom jag idag var sjuk och inte hade något annat för mig bestämde jag mig för att göra något som stått i min "ska-göra"-bok ett tag, plantera om chiliplantorna. Dessa chiliplantor planterade jag direkt i den stora lerkrukan och upp kom två ståtliga chiliplantor. Jag har varit lite missnöjd med jorden eftersom den mer liknar lera med sten i än jord. Därför är det väldigt praktiskt att bara kunna springa ner till affären nedanför och köpa 8 liter blomjord.



Tycker alltid det känns så jobbigt att plantera om växter eftersom de alltid ser så ledsna ut efteråt, men jag hoppas att de blir glada igen, trots skilsmässan. Har gett dem lite näring idag också, så de kan inte lipa alltför länge.



Är tydligen fler än jag i mitt hem som gillar chiliplantor.


Julklappar, julen 08

På julafton fick jag två prylar av min bror som jag kunde använda i min hobby. Den första var små pärlor som man lade i vatten och lät dem svälla i ett par timmar. Det blev då stora gelébollar som man kunde använda som jord. Jag tänkte då att jag skulle plantera en av mina två avokadoplantor i den på försök och tog då den minsta. Det gick inte riktigt så bra, men jag hade inte förväntat mig något storartat. Dessa kinesiska gelébollar ligger nu ovanpå den vanliga jorden hos Aloe veran.





Den andra julklappen var en solros på en metallpinne som man sticker ner i jorden. Man spelar sedan in ett meddelande, exempelvis "Vattna mig!". Detta meddelande spelas sedan upp då växten är i behov av vatten. En kul present, men den verkar inte fungera så bra i min hårda jord där Chilin är planterad. Hur mycket jag än vattnar, slutar den inte att var 25:e sekund spela upp detta meddelande. Ganska störande efter ett tag, men en bra idé.


Lägesrapport 8 januari 2009

Har inte skrivit på ett tag, kan inte klaga på att jag inte haft tid under lovet. Är förmodligen för att jag helt enkelt inte haft ork. Men tänkte lägga upp en lägesrapport för vad som hänt under tiden kring årsskiftet.



Har först och främst möblerat om lite under växtlampan. Capsicum annuum-plantorna har flyttats lite högre upp, närmare ljuset. Är ju trots allt dessa som jag satsar på att få en bra skörd från i sommar. Detta har gett resultat och det är snart dags att plantera om plantorna. De ska få varsin kruka och helt ny jord som jag införskaffas snarast. Jorden de är planterade i nu är tagen utomhus och innehåller lite för mycket grus och lera, vilket gör den ovanligt hård.



Min Phalaenopsis har fått en stängel och jag väntar förväntansfullt på att den ska börja blomma. Förra gången den började blomma skötte jag den tyvärr inte så bra och blomman vissnade. Det berodde på för lite vatten, för mycket ljus och för mycket värme. Denna kombinationen har jag råkat ut för innan med min tomatplanta som stod på min balkong som är inglasad. Det blir då som ett växthus på sommaren och ligger solen på hela dagen blir det som en bastu. Det idealiska är då att vattna både morgon och kväll, men jag vattnade knappt en gång per dag. Vilket också resulterade i att den vissnade. Jag har lärt mig av mina misstag.
 

RSS 2.0