Avokado

Såg idag att avokadon (Persea americana) hade börjat titta upp. Planterade denna direkt från frön, vilka jag tagit från vanliga avokadofrukter från affären. Får se hur det tar sig med avokadon, men förhoppningsvis får jag ett fint litet träd med någon frukt en vacker dag.

 

Capsicum Annuum

Hittade en rolig bild från 1500-talet på en helt vanlig spanskpeppar. Ungefär så här ska min planta då se ut strax innan skörd. Kanske den på bilden var lite tanig, men frukterna är det inget fel på.



Hittade även denna bild på torkade spanskpepparfrukter på en peruansk gård. Är väl en sådan skörd som är målet i framtiden, förhoppningsvis.


Nya växter

Idag är det nästan en vecka sedan jag skaffade mina två lysrör, en dyr affär som resulterat i att resten av månaden blir lite knaper. Kanske jag får hjälpa mor att vattna hennes orkidéer för en slant. Tycker det har fungerat bra med lampan, trots att den hänger i gardinstången vilket jag var lite skeptisk till i början eftersom det verkade lite väl klent. Men än så länge har den inte ramlat ner, förhoppningsvis aldrig.

Fotade idag min habanero (Capsicum chinense) som börjat titta upp. Fröna jag har använt kommer från en torkad habanero. Än så länge är den längsta stjälken bara ett par centimeter, men det ska nog ta sig under den nya växtlampan. Jag har även planterat avocado (Persea americana), vilket är lite som ett pilotprojekt. Antingen håller det eller så brister det.



Bilden är lite oskarp, men man ser i alla fall någorlunda. Har tittat upp cirka 6 stjälkar.

Chilin har tittat upp

Chilin har nu tittat upp, var ett tag sedan. Men jag tänkte jag skulle publicera en bild på chilin som jag drivit upp från frö. De små groddarna som tittar upp brevid är habanero som jag sått i samma kruka.


Äntligen!

Äntligen händer det något på växtfronten för mig. Jag har idag varit på Bauhaus och köpt belysning till växtern!
Kalkylen som jag gjorde tidigare stämde, men jag hade inte tänkt på diverse omkostnader som tillkom. Förutom de två lysrör och armaturen var jag tvungen att köpa:

2 meter kedja
2 muttrar och 2 skruvar för montering av kedjan i armaturen
Förlängningssladd



Allt som allt gick det på 377 kr, inte så farligt tycker jag. Men jag fick lite problem vid monteringen, jag hade nämligen tänkt sätta upp två krokar i taket som jag sedan skulle fästa kedjan med armaturen i. Tyvärr visade det sig att vi inte hade några krokar hemma och inte heller någon borrmaskin för den delen. Jag kom då på att man kunde montera kedjorna i gardinstången, vilket verkar fungera bra eftersom den inte väger alltför mycket. Nu är det bara att låta ljuset och växterna göra sitt, ska bli spännande att se hur resultatet blir.



Orkidéerna står nu i vardagsrummet under växtlampan, istället för i mitt rum.

Monsterchili 07

År 2007 var ett bra år skördemässigt, det var nämligen då jag upptäckte mitt intresse för capsicum-växterna. Då specifikt Capsicum annuum. Köpte ett set på Rusta för 39 kr innehållandes; gul plastkruka, jord och chilifrön. Detta planterade jag redan i februari/mars, vilket är rekommenderat för denna växt för bästa, möjliga skörd. Och vilken skörd!



Skördade 3 gånger under den sommaren, två gånger skördade jag och la i kylskåpet. Den tredje gången skördade jag och torkade cirka 80 % av skörden i 1-2 månader och la in resten i en blandning av olivolja, balsamvinäger och örter. Den inlagda chilin blev inte så lyckad, men den torkade malde jag ner och gav bort till mammas man, chilientusiasten. Det blev en väldigt lyckad julklapp.



År 2008 gick det inte riktigt lika bra, tänkte att jag denna sommar skulle ge mig på tomater. Sådde tomaterna för sent, i maj. Plantan växte sig väldigt stor, men skörden blev inte riktigt vad jag hade väntat mig. Fick endast några enstaka körsbärstomater, ett antal som man kan räkna på en hand.

Men år 2009 ska skörden inte slå fel. Har laddat upp med en massa chiliplantor som får växa till sig under vintern med mina lysrör som ska införskaffas. 2009 kommer att bli året som kommer att slå monsteråret 07 med hästlängder. 2009 kommer att bli ett hett år.

Paprikafrukt

Fotograferade idag min paprikafrukt som jag lyckats få att växa sedan sommaren. Som ni ser har den börjat få lite röd färg och det är snart dags för skörd. Den är cirka 7 cm hög och det ska bli spännande att se hur den smakar.





Nu när antalet ljusa timmar blir allt färre har jag tvingats använda mig av en vanlig skrivbordslampa, vilket inte är helt optimalt för växterna. Ska inom den närmaste månaden införskaffa mig lysrör och lysrörsarmatur. Fick tips av min morfar att det fanns billiga på Bauhaus så jag åkte dit för att titta. Lysrören på 18W gick på 59 kr/st, av dessa behöver jag två. Sedan behövs armaturen vilken jag är lite mer osäker på vilken jag ska skaffa. Tittade på en som kostade 199 kr. Så en liten snabb kalkyl:

Lysrör Osram Floura (18W)                                                       2*59 kr
Lysrörsarmatur (plats för två lysrör, 18W)                                  199 kr
                                                                                   ____________
                                                                                               317 kr

Utöver detta tillkommer även kedjor och krokar för att hänga upp den i taket.
Tycker inte det blir så dyrt med dessa lysrör, ligger i min prisklass. Började med att titta på så kallade HPS-lampor. Dessa kostar mycket mer, uppåt 1000 kr för det billigaste paketet jag hittat. Samt att de är mycket dyrare i drift.
Jag är också en nybörjare på detta område, så det är bäst om jag börjar i liten skala.

RSS 2.0