Många bollar i luften!

Har hänt väldigt mycket sedan senaste inlägget. Var på trädgårdsmässan med min mor i fredags och införskaffade ett antal nya växter. Har först idag haft tid att ägna mig åt allt nytt, så nu tänkte jag skriva ett inlägg efter en timme med bland annat omplanteringar och nyplanteringar.

På trädgårdsmässan i Älvsjö köpte jag:

Ett bonsaiträd (Ficus retusa), sägs vara ett av de enklaste bonsaiträden att sköta och tål mycket vatten eftersom dess naturliga plats är i regnskogen.

 


Happy bean (Peperomia amigo greensplit), vet inte så mycket om denna växt än förutom att den är lättskött och behöver mycket ljus, dock inte direkt solljus för att löven blir missfärgade.




Flugtrumpetfrön (Sarracenia), har tänkt ett tag på att köpa någon köttätande växt och tyckte att en flugtrumpet kändes lite roligare än en vanlig Venus flytrap. Har planterat dessa idag i speciell sand i plastpåsar och dessa ska stå i kylskåpet i 4-6 veckor.




Olivträdskärnor (Olea europaea), var mitt mål att köpa ett olivträd under trädgårdsmässan och har även tänkt köpa ett sådant ett tag. De flesta olivträden som fanns på mässan var stora och kostade en hel del, fanns dock små träd för dryga 150 kr. Men jag hittade sedan kärnor som man kunde köpa, vilket verkade ännu roligare att driva upp trädet från start. Planterade en kärna i drivhuset och får se hur det tar sig.

Lavendelfrön (Lavandula angustifolia), Solrosfrön (Helianthus annuus) och "Poppy pink dawn"-frön. Alla dessa tre var gratisfrön så jag lät dem få varsin plats i drivhuset och så får jag se hur det går. Skulle dock vara roligt att ha lite blommor under sommaren.

Annars går det bra, har planterat om min kaktus i en större kruka med en blandning av jord och kokosnötsskal. Min brudorkidé blommar fortfarande för fullt och det är nu 6 blommor som har blommat ut och det finns fler knoppar som är på väg.




Stora krukor

Tittade runt lite på internet imorse efter stora krukor. Hittade en självbevattnande kruka för 150 kr på IKEA och en för 25 kr på Nordic Grow. Tänkte att det var lite väl dyrt och kommer behöva åtminstone tre stycken inför sommaren. Även om det senare alternativet var billigt tillkommer även frakt, vilket jag får fundera på vid ett senare tillfälle.

Var senare på eftermiddagen inne på Överskottsbolaget vid Fridhemsplan och fick syn på 10-litershinkar och fick en idé. Om man gör hål i bottnen på dem och ställer en bricka under behöver en stor kruka inte bli så dyr. Sagt och gjort! Jag köpte endast en hink idag för att se om det fungerar, kostade trots allt bara 14 kr, bricka hade jag hemma. Fungerade väldigt bra och det blir att köpa ett par till sådana och även att köpa ett par stycken runda brickor eller liknande att ställa under. Köpte även två 8-literspåsar med blomjord för att kunna stå mig ett tag till. Får bli att köpa hem lite större påsar snart, blir för dyrt annars. Nu är en av chiliplantorna från miniväxthuset planterade i hinken och redo för sommarens skörd!


Välkommen ljuva blomma!

Har varit i Jämtland under veckan och fick en glad överraskning när jag kom hem. En av knopparna på brudorkidén har slagit ut och en stor, vacker, lila blomma har tittat fram. Kommer att se väldigt fint ut när alla knopparna slagit ut. Är väldigt stolt över att jag denna gång har lyckats få den att blomma och nu gäller det att sköta om den så att inte stängeln vissnade som förra gången. Chilin har växt till sig ganska rejält och sträcker sig väldigt mycket på breddan. Paprikan blommar på för fullt. Ska denna månad köpa stora krukor och jord för att vara väl förberedd inför våren och sommaren.


RSS 2.0